Perskaarten van VrijePers.org

Over VrijePers.org; hét vrije initiatief

Vrije Nieuwsgaring

Het recht om nieuws te verzamelen en te maken heet vrije nieuwsgaring.
Een ieder in Nederland heeft dit recht. Dit betekent dat iedere Nederlander nieuws mag maken en dat niemand hem hierbij mag stoppen. Zowel journalist als een normale burger mag dus nieuws produceren.

Deze rechten zijn verankerd in verschillende wetten waaronder EVRM.
Om duidelijker te zijn: Je hebt geen perskaart nodig om nieuws te maken.
Natuurlijk dien je wel rekening te houden met andere wetten. (smaad en laster)
Voor mensen die een perskaart zelf maken is het belangrijk op te merken dat je niet opeens meer rechten hebt.

Nieuwsgaring in 2017

Tegenwoordig maken veel mensen video-opnames met hun mobiele telefoon. Helaas komt het nog maar al te vaak voor dat bewakers deze wetten niet kennen en de rechten van burgers schenden.
Het is belangrijk deze misstanden te melden. Als hier geen gehoor aan gegeven word vragen we u op zich bij ons te melden via contact@vrijepers.org.
Het medialandschap verandert elk jaar en we zien duidelijke trends hierin en de opkomst van de burgerjournalistiek. Niet langer hoef je gestudeerd te hebben om nieuws te maken. Een ontwikkeling die wij toejuichen.
Natuurlijk brengt dit ook negatieve effecten met zich mee zoals het "fake news" fenomeen. Daarom is het belangrijk dat informatie gecontroleerd word en niet alles zomaar te geloven. O.a. facebook is van plan om nieuws te gaan filteren, het is te vroeg om aan te geven of dit een goede ontwikkeling is, wij wachten het af.

Vrij Nieuws in Nederland

In Nederland hebben we persvrijheid en vrijheid van nieuwsgaring. We mogen informatie van de overheid opvragen zonder dat ze ons daarbij mogen tegenwerken of ook maar vragen waarom iemand die informatie eist. Deze wet heet WOB. Voor meer informatie kunt u deze wet opzoeken.

Meldpunt Vrije Nieuwsgaring

Het initiatief Vrijepers.org heeft een meldpunt geopend voor mensen die vinden dat ze deze rechten niet kunnen uitoefenen. Hiervoor kunt u contact opnemen met contact@vrijepers.org en zet in het onderwerp: Meldpunt melding
Wij zullen indien mogelijk een oplossing bieden.
Uiteindelijk willen wij een verslag uitbrengen en deze aanbieden aan politieke partijen zodat deze de misstanden kunnen bekijken. Wij zullen hierbij geen gevoelige gegevens vrijgeven van de meldingen die wij hebben ontvangen.
Het meldpunt is geopend op 25 maart 2017 en blijft open tot nader bericht. Als u vragen over dit artikel heeft kunt u ons mailen.

©2024 VrijePers.org