Perskaarten van VrijePers.org

Over VrijePers.org; hét vrije initiatief

Perskaart zelf maken - Hoe maak ik de kaart? Mag dat?

Perskaart zelf maken

Wil je zelf een perskaart maken? Wij leggen je graag uit hoe je dit kunt doen en wat de voor en nadelen hier van zijn. Is er een verschil met een NVJ kaart of een politieperskaart? Lees het hier.

Zelf een Perskaart maken, mag dat?

Om te beginnen moet je weten dat er geen `echte` perskaart bestaat. De meest bekende is echter de NVJ kaart. Dat wil niet zeggen dat je hiermee overal binnen komt. Organisaties en evenementen bepalen zelf wie ze binnen laten.

Je mag zelf een perskaart maken want er is geen wet die dat verbied. Natuurlijk mag de kaart niet op een bestaande perskaart lijken. Een perskaart zelf maken is al lange tijd normaal voor bedrijven in de media. Sommige media maken geven een eigen perskaart aan de medewerkers die dat nodig hebben. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld grote televisiezenders.

Welke perskaarten zijn er?

Allereerst zullen we het hebben over de kaart die wij zelf uitgeven. De Vrije Pers kaart.

Onze kaart staat open voor een ieder die met journalistiek bezig is. Zowel voor bestaande als startende journalisten. Werk je voor de radio? Ben je een blogger? Bij ons zijn ook de startende journalisten welkom. Bovendien geven wij de goedkoopste kaart uit.

Als je meer informatie wilt kun je dat vinden op de homepage: perskaart aanvragen.

Politieperskaart

Je hoofdberoep moet journalist zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Je moet minimaal 18.021,60 per jaar verdienen met journlistiek werk. Verder moet je een verklaring afgeven waaruit naar voren komt dat de politieperskaart nodig is. Ook moet je voor een massamedium werken.
De politieperskaart zal nooit jouw eigendom zijn maar blijft eigendom van de uitgever.

Ook is er de NVJ perskaart. Deze organisatie is in Nederland gevestigd en helpt journalisten.

Hoe maak je zelf een perskaart?

Zoals we eerder hebben uitgelegd geven verschillende organisaties verschillende kaarten uit. In het algemeen komt het hier op neer. Er is geen vast uiterlijk hoe een perskaart er uit hoort te zien. Wel is belangrijk dat je geen perskaart namaakt. Er kunnen namelijk rechten rusten op de uiterlijke kenmerken. Ook is het natuurlijk niet de bedoeling dat anderen in de war raken.

Hoe maak ik de kaart?

  • Stap 1: Bepaal welke informatie je op de kaart wilt zetten. Bijvoorbeeld je naam en de organisatie waar je voor werkt. Zet al deze zaken op een rij. We raden aan om geen paspoortnummer of BSN op de kaart te zetten aangezien dat gevoelige nummers zijn.
  • Stap 2: Je hebt een ontwerpprogramma nodig om een ontwerp te maken voor je nieuwe perskaart. Zorg er voor dat de tekst goed leesbaar is. Zet dus geen grijze tekst op een zwarte achtergrond.
  • Stap 3: Ontwerp de achterkant van jouw eigen kaart. Hier kun je bijvoorbeeld een telefoonnummer of adres vermelden en welke soort journalistiek je uitoefent.
  • Stap 4: Print de kaart uit met een speciale kaartprinter. Creditcard formaat is een gangbaar formaat voor een perspas. Je kunt deze kaartprinters vinden in DIY centers en bibliotheken. Ook kun je deze zelf aanschaffen voor rond de 1500 euro.

 

Je kunt er ook voor kiezen om het op papier uit te printen. Het meest ideale is dubbelzijdig printen. Als je printer dat niet ondersteunt kun je ook de voor en achterkant aan elkaar lijmen van jouw nieuwe zelfgemaakte perskaart. Wil je meer weten over persaccreditatie? Lees dan ook onze andere artikelen.

Wil je een perskaart aanvragen van de Vrije Pers? Ga dan naar perskaart aanvragen pagina

©2024 VrijePers.org